Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Forebyggende arbeid med barn og unge i Moss

Etter en hyggelig innledning på møtet med kaffe og småprat ble ordet gitt til kveldens foredragsholder: politiførstebetjent Rasab Ahmad som kom fra Mossepolitiets fore-

byggende avdeling.
Ahmad ga en grundig innføring i hva som defineres som ungdomskriminalitet , trender og fenomener, og det politiet forsøker å gjøre for å motvirke en eventuell skadelig virkning. Han viste bl.a. en liten video som ga en ganske god beskrivelse av hva slags vold som kunne være vanlig mellom ungdom i begynnelsen av tenårene. 

Gjenger som dannes har stor indre kustus, men dette gir seg kanskje mest uttrykk overfor andre ikke-medlemmer i form av vold, trusler og ran. Taushet er svært viktig, ingenting sies til voksne eller politi. Et kjent uttrykk innad i miljøene er «å kysse skoa» som en ydmykelse mot ofre og andre som handler mot miljøets regler. 

Ahmad refererte en god del statistikk. Først en oversikt over hva slaga narkotiske rusmidler som var vanligst i bruk blant ungdom. I denne rekkefølgen: Canabis, Amfetamin, piller/kokain.
En videre oversikt over bruken av narkotika viser at i Moss hevder 95% på ungdomsskoletrinnet ikke å ha brukt narkotika, mens landsgjennomsnittet  er 97%. Når det gjelder videregående skole er tallene henholdsvis 80% og 87%. Hva denne forskjellen skyldes finnes det akkurat nå ingen god forklaring på.

 Ahmad kom så videre inn på en del flere trender i ungdomsmiljøet. To begreper er viktige: «Snitching» og « Beefing».

Snitching er sladring og en ødssynd i alle kriminelle ungdomsmiljøer. Det at ingenting formidles videre til voksne eller politi gjør det svært vanskelig å hjelpe ungdom i utsatte posisjoner.

Beefing handler ofte om voldsom krangel på høgt nivå i gjengene.

Her er det viktig å holde fra hverandre begrepene «gjeng» og «kriminelle nettverk». En gjeng er ofte en kjerne som holder sammen over svært lang tid, og i denne sammenheng bedriver kriminalitet. Mottoet er : «En for alle og alle for en».
Kriminelle nettverk virker som regel ikke over tid. Kriminaliteten kan virke litt tilfeldig og ofte ikke så alvorlig.

 Rekruttering inn i gjengene kan skyldes:

                     Utenforskap
                    Mestrer ikke skolen
                    Mobbing
                    Avvik rundt oppvekstmiljøet
                    Trangboddhet
                    Tilhørighet

Oppvekstvilkår har i det hele svært mye å si.

 For å bryte opp gjengene og få kontakt med de som ferdes i disse miljøene har politiet i ganske lang tid jobbet med måten de nærmer seg ungdommene. Politiet ønsker gode relasjoner med ungdommene, og en ting som de ønsker å legge bort er «kommandospråket». De ønsker at mange voksne rundt ungdommene skal reagere og bry seg når noe skjer. Han nevnte et eksempel fra Øråsen hvor en gruppe voksne har gått omkring og hjulpet ungdommer i nærmiljøet.
Dersom ungdommene blir spurt om hva som best kan hjelpe dem ut av rusmisbruk og  kriminalitet, er svaret ganske enkelt: JOBB.

 Kvelden ble litt annerledes da den ble avsluttet med 3-minutter. Denne gangen ved Bengt Arild Hrtmansen. Han hadde en del betraktninger om verdier, bl.a. om dyreverdier kontra mer generelle verdier.

 Guttorm F.  


 
Jul og verdier i en moderne tid

18. desember 2024

Jul og verdier i en moderne tid

v/sogneprest Knut Refsdal

Årets bøker

5. desember 2024

Årets bøker

v/ Cathrine Bakke Bolin, forlagssjef i Gyldendal Forlag

Årsmøte

27. november 2024

Årsmøte

Møteleder president Jorunn Solstad

Midtøsten etter Gaza-krigen

8. november 2024

Midtøsten etter Gaza-krigen

v/ Nils Butenschøn

Kultursjefen i Moss kommune

30. oktober 2024

Kultursjefen i Moss kommune

Markus Dvergastein

Lege, kulturaktør, politiker og mor

23. oktober 2024

Lege, kulturaktør, politiker og mor

Thuy-Linda Nguyen Luu

Dugnad ved Melløs sykehjem

18. oktober 2024

Dugnad ved Melløs sykehjem

En glad dugnadsgjeng

Ego-foredrag

10. oktober 2024

Ego-foredrag

v/ Bjørn Nordby

Det globale nettverket

26. september 2024

Det globale nettverket

v/RI Director 2022-24 Lena J. Mjerskaug