Krafttak for Oslofjorden
Oslofjorden stod i fokus på et godt besøkt rotarymøte denne mandagskvelden i januar, hvor president Leif Gjerstad først kunne gi oss en hyggelig oppdatering om utviklingen i vårt skoleprosjekt i Kenya, Oasis of hope. Han viste frem bilder av fornøyde elever, og skolen opplyste på sin norske nettside at Moss Rotary, i samarbeid med Rotary International, har støttet Oasis of hope med et betydelig beløp øremerket lærebøker og pulter, en støtte skolen er svært takknemlig for.
Mindre hyggelig, men til gjengjeld særdeles interessant og lærerikt, var Carsten Butenschøns dystre analyse av Oslofjorden. Butenschøn, som er seksjonssjef hos statsforvalteren i Oslo og Viken, kalte sitt foredrag «Et krafttak for Oslofjorden». Han etterlot ingen tvil om at det er nødvendig. En gang var det et samfunn av fiskere rundt hele fjorden. I dag har summen av økologiske dominoeffekter sørget for at fisken er så godt som borte.
Årsakene er mange. Klimaendringene har ført til økt nedbør, brunere vann og varmere vann. Befolkningsøkningen har resultert i høyere utslipp av fosfor, nitrogen og miljøgifter i tillegg til rene fysiske inngrep, og selvsagt økt tilførsel av fosfor, nitrogen og jordpartikler fra landbruket. Butenschøn konstaterte at problemområdene er mange, og at man må se på hele Ytre Oslofjord som en resipient. 43 prosent av det mest skadelige nitrogenet kommer fra jordbruk, 34 prosent fra avløp (renseanlegg). Overfiske og bruk av bunntrål etter reker og kreps har ikke akkurat gjort situasjonen bedre. I dag er Oslofjorden nesten tom for fisk. Torskebestanden har kollapset og flere steder er innholdet av miljøgifter så høyt at fisk og skalldyr simpelthen ikke kan spises, sa Butenschøn.
I et tankevekkende foredrag understreket han syv innsatsområder. Vi må redusere utslipp fra kommunale avløp og avløp i spredt bebyggelse. Redusere arealavrenning fra jordbruket. Redusere tilførsler av miljøgifter og marin forsøpling. Ivareta sårbare arter, naturtyper og kulturminner. Restaurere naturverdier. Sørge for tverrgående tiltak for en helhetlig forvaltning av Oslofjorden, og ikke minst legge til rette for et aktivt friluftsliv. Ingen gidder å ta vare på fjorden hvis de ikke bruker den, sa han blant annet i sin grundige analyse av et omfattende og dramatisk problem, hvor det ikke finnes lettvinte og kortsiktige løsninger. Det kreves rett og slett et krafttak for Oslofjorden.
JT