Den Sorte Havre
Denne mandagen var vi på gårdsbesøk hos Emil Anstensrud på Tveter Gård i Våler.Gården har vært i hans families eie siden 1907, men
det har antagelig vært dyrket svart havre der så tidlig som i vikingtiden.
Dagens virksomhet med havre tok til med spede forsøk i 2014 da sønnen Johan tok
over gården. I moderne tid hadde til da svart havre kun vært brukt til fóring
av elitehester for å gi dem en ekstra «boost» før travløp. Denne havren, er som
navnet sier virkelig svart, den er mer hardfør enn hvit havre og inneholder
opptil 50 % mer fett og mindre karbohydrater enn sin hvite slektning.
Siden oppstarten har Tveter Gård på egenhånd utviklet
både markedet og flere produkter basert på denne havretypen som nå selges i
Meny-butikkene over hele landet i egne, svarte(naturligvis) designerposer. Det
er bl.a. to typer havregryn, flere «müsliprodukter» foruten vaffelrøre ol.
Anstensrud kunne vise til en fenonenal utvikling i
denne virksomheten på de få årene siden oppstarten. Gårdens egne arealer er for
lengst blitt for små, og i år dyrkes havren på hele 2000 mål hvorav det meste
er innleid. På nybygde flotte «låver» er det «lagersiloer» for 1000 tonn korn,
eget pakkeri, flott forsamlingslokale med egen kafé mm. Så vidt vites er Tveter
Gård alene om disse havreproduktene i våre markeder. En meget interessant kveld
hos en imponerende gründervirksomhet i vår nabokommune. Se gjerne mer
informasjon på nettsiden densortehavre.no
På slutten av besøket takket presidenten og overrakte vår dobbeltpakning med et annet lokalprodusert produkt. 14.6.22 Ega
Emil Anstensrud sammen med
Svart Havre produkter
Flott åker med Sort Havre uten et eneste ugress (uten sprøytemidler)