Oppdrett - i hav og på land
Avdelingsdirektør i Nærings- og fiskeridepartement Yngve
Torgersen holdt et inspirerende og lærerikt foredrag om Norsk havbruk
Yngve Torgersen fortalte med stor innlevelse om Norsk
havbruksnæring i dag og i fremtiden.
Han er utdannet cand. Scient innen mikrobiologi ved
Universitetet i Oslo, og har i tillegg befalsutdanning fra forsvaret.
Han har vært forsker, ulike stillinger i Landbruks- og
matdepartementet, vært nasjonal ekspert i Europakommisjonen med fokus på
utvikling av nytt fiskerihelsedirektiv i EU/EØS
Han fortalte historikken fra hvordan man drev fra startet
på 70-tallet og hva man tenker om fremtiden.
Dagens oppdretts-merder lang kysten er 50 m i diameter og 30-40 m dype, og det er maksimalt 200.000 fisk pr merd. Det er hovedsakelig laks og ørret (99,6%) som man driver oppdrett
på. Det er en stor eksport i næringen, i 2018 ble det eksportert for en verdi
på ca 71 mrd NOK. Det skapes ca 42 500 arbeidsplasser, og det er i dag 120 ulike
selskaper. Det er de 10 største selskapene som står for 80% av produksjonsvolumet. Fisken utsettes ikke lengre for antibiotika. All fisk blir
vaksinert med 5 vaksiner
Det er stort potensial for videre vekst, og det er bred
støtte i stortinget for vekst, betingelsen er at det skal være miljømessige fotavtrykk
innenfor akseptable rammer
Konklusjon: Ta vare på havet, så tar havet vare på oss
Presentasjonen finner du HER